Mini posao ili Minijob / 1.dio

Mini posao ili Minijob / 1.dio

N&P:D.A.

Definicija:
Mini-poslovi su manji poslovi
s maksimalnom mjesečnom plaćom od 520 eura ili maksimalno 70 dana rada u kalendarskoj godini.
Zbog nedostatka socijalnih doprinosa, mini poslovi ne osiguravaju socijalnu sigurnost.
Također: nekadašnji posao od 450 eura, posao od 520 eura, marginalno zaposlenje, kratkoročno zaposlenje

Postoje dvije vrste mini-poslova:
Za mini-posao od 520 eura, mjesečna plaća ne smije biti veća od 520 eura. Broj sati koje zaposlenici na malim poslovima smiju raditi mjesečno određen je plaćom po satu. Zakonska minimalna plaća također se primjenjuje na male poslove.

U slučaju kratkoročnog mini-posla, rad ne smije biti dulji od 3 mjeseca ili ukupno 70 dana tijekom kalendarske godine. Mjesečna naknada može varirati. Više o kratkoročnom zapošljavanju možete saznati na web stranici Minijob Centrale: Kratkotrajno zapošljavanje.

Pravna osnova za male poslove je Četvrta knjiga socijalnog zakonika (SGB IV).

Nedostaci u usporedbi sa normalnim zapošljavanjem uz plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje

Svatko tko radi na malom poslu ne mora plaćati doprinose za osiguranje od nezaposlenosti. Ovo je temeljni nedostatak kod mini poslova: oni koji rade na mini job nemaju pravo na naknadu za nezaposlene. Daljnji nedostaci pokazuju se u socijalnom osiguranju, a često iu radnom pravu.

Pravo na nisku mirovinu

Mini-jobberi obvezno su osigurani u mirovinskom osiguranju. Svatko tko podnese odgovarajući zahtjev njemačkom mirovinskom osiguranju može biti izuzet od ovog obveznog osiguranja.

Svatko tko ima mini-posao kao jedino dugoročno zaposlenje imat će tek vrlo nisku mirovinu u starosti, jer su obvezni doprinosi vrlo niski zbog kratkog radnog vremena. Tko je radio isključivo na malim poslovima i bio je oslobođen mirovinskog osiguranja, na kraju radnog vijeka nema prava na mirovinu. U mnogim slučajevima to znači da oni koji rade na malim poslovima imaju visok rizik od siromaštva u starosti.

Zdravstveno i njegovateljsko osiguranje

Iako poslodavac plaća paušalne doprinose za socijalno osiguranje za male poslove, oni koji rade na malim poslovima nisu automatski pokriveni zdravstvenim osiguranjem i osiguranjem za njegu. Zaposlenici uplaćuju zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu samo ako zarađuju više od 520 eura i time stječu osiguranje.

Zaposlenici s mjesečnim primanjima do 520 eura moraju se zdravstveno osigurati negdje drugdje. Za to su dostupne sljedeće opcije:
– Obvezna osiguranja u zakonskom zdravstvenom osiguranju Obiteljsko osiguranje bez premije
– Dobrovoljno zdravstveno osiguranje (zakonsko ili privatno)

Za primatelje naknade za nezaposlene ili građanske naknade koji rade mini poslove, agencije za zapošljavanje ili centri za zapošljavanje pokrivaju doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu. Ovo vrijedi sve dok postoji zahtjev za beneficije.

Izvor: Bundesagentur für Arbeit

2 thoughts on “Mini posao ili Minijob / 1.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.