Šta će se promijeniti u 2024? / 1.dio

Šta će se promijeniti u 2024? / 1.dio

N&P:D.A.

Budućnost ostaje neizvjesna. Toliko je sigurno. Osim toga, u novoj godini dolaze i mnoge novosti i zakoni. Ove promjene u područjima energije i života bit će važne, kako između ostalog obavještavaju Potrošački centar Sjeverne Rajne-Vestfalije i Stiftung Warentest.

Cijena ugljikovog dioksida raste

Cijena CO₂ koju je savezna vlada uvela početkom 2021. i koja se postupno povećava porast će s 30 na 45 eura po toni i utječe na fosilna goriva za sektore grijanja i transporta, kao što su plin, lož ulje i benzin.

Korištenje klimatski prihvatljivih alternativa i uštedu energije treba dodatno poticati rastućom cijenom CO₂, na primjer korištenjem električnih automobila, korištenjem dizalica topline za grijanje ili izolacijom ovojnice zgrade.

Tvrtke obično prebacuju veće troškove CO₂ na potrošače. Odgovarajuće poskupljuju lož ulje, prirodni plin ili benzin.

Lož ulje

Lož ulje je poskupjelo za 4,8 centi po litri, što znači da punjenje spremnika od 2000 litara košta dodatnih 96 eura u odnosu na 2023.

Sveukupno, cijena CO₂ raste na 14,29 centi po litri, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji od 2000 litara je oko 285 eura skuplji nego da uopće nema CO₂ poreza.

Dizel

Za dizel se plaća 4,8 centi po litri više nego lani, a ukupno se na cijenu CO₂ dodaje oko 14,3 centa po litri.

Struja

5,5 milijardi eura iz fonda za ekonomsku stabilizaciju trebalo bi ublažiti povećanje naknada za korištenje mreže u 2024. godini.

Na temelju toga operatori prijenosnih sustava (TSO) izračunali su visinu naknade za prijenosnu mrežu na razini države za iduću godinu – 3,19 centi po kWh.

Uz ukidanje subvencije, operatori prijenosnih sustava očekuju 6,68 centi po kWh u idućoj godini – više nego dvostruko više.

Četveročlano kućanstvo u uzorku s potrošnjom električne energije od 5000 kWh tada bi imalo dodatne troškove od 56 eura.

Sveukupno, mrežne naknade za električnu energiju porasle bi za više od 100 eura neto za obitelj 2024. godine.

Ovome se dodaje PDV. Dakle, to je oko 119 eura bruto.

Više neće vrijediti cjenovne kočnice za plin, grijanje i struju

Dobra vijest je: cijene struje i plina ponovno su pale od prošle zime.

Također zahvaljujući odgovarajućim kontrolama cijena. Loše je što federalna vlada krajem godine ukida kontrolu cijena.

Država od ožujka 2023. službeno pomaže svojim građanima ograničavanjem cijena kako bi se nosili s tadašnjim previsokim troškovima energije.

Oni su se primjenjivali retroaktivno na siječanj i veljaču. Kočnice cijena energije ograničavaju 80 posto cijene rada iz prethodne godine – za plin na 12 centi, a za struju na 40 centi, svaki po kilovatsatu.

Svaka potrošnja iznad tog iznosa bit će naplaćena po radnoj cijeni trenutne tarife za plin ili struju.

Portal za usporedbu Verivox u analizi dolazi do zaključka da će ukidanje ograničenja cijena imati samo mali cjenovni učinak za većinu kućanstava.

To se također odnosi na skupu osnovnu njegu. Ovdje godišnji troškovi za struju rastu za 5 eura (0,3 posto), a za plin za 82 eura (2,8 posto).

Zato što su cijene za nove kupce znatno ispod ovog cjenovnog praga.

Kilovatsat struje po najjeftinijoj dostupnoj tarifi uz preporučene uvjete trenutačno košta prosječno 28,8 centi, a za plin oko 8,44 centa po kilovatsatu plina.

Ovisno o potrošnji, kućanstva mogu uštedjeti nekoliko stotina eura godišnje prelaskom s lokalne osnovne opskrbe.

Promjena s osnovne opskrbe moguća je u bilo kojem trenutku uz prethodnu obavijest od 14 dana, a novi opskrbljivač preuzima odjavu prethodnog opskrbljivača.

Više ozelenjavanja krovova i fasada

Kao rezultat zahtjeva za ozelenjavanje, od 1. siječnja vrijedi sljedeće: Svatko tko gradi novu zgradu ili preuređuje svoju kuću trebao bi, ako je moguće, također ozeleniti krov ili fasadu u budućnosti ako nema odgovarajućeg neizgrađenog područja.

Ako možete dokazati da nemate mogućnosti ozeleniti neizgrađene površine na svom posjedu, trebali biste alternativno provesti mjere ozelenjavanja zgrade.

Ako to nije izvedivo ili razumno zbog dizajna ili ekonomije, obveza se ne primjenjuje.

Izvor: ntv.de

One thought on “Šta će se promijeniti u 2024? / 1.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.