Koliko zarađuju vozači autobusa i vlakova?

Koliko zarađuju vozači autobusa i vlakova?

N&P:D.A.

Nakon 29 godina rada u Dortmundu, vozač autobusa Claudio Kleine izvještava o sve većem neprijateljstvu na poslu, povećanom vremenskom pritisku – čak ni odmor u kupaonici nije moguć – i pritisku na zdravlje i obitelj uzrokovan radom u tri smjene 365 dana u godini. No, plaća je loša i kolege se često moraju prijaviti za naknadu za stanovanje, žali se Verd-članica na sindikalnoj stranici.

Stoga ne čudi nedavno upozorenje Saveznog zavoda za statistiku da vozači autobusa i tramvaja sve više stare – domaćim prijevoznicima ponestaje mladih. “Kod nas vozač autobusa dobije početnu plaću od 2646 eura bruto”, rekao je Kleine prije godinu dana. “Za to mora voziti puno radno vrijeme, a zatim raditi praznicima i nedjeljama. Tko to želi?”

Ovog petka, prema kolektivnom ugovoru u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, početna plaća raste na dobrih 3000 eura plus dodaci, a nakon tri godine rada plaća tada raste na dobrih 3140 eura. Najviša razina plaće od gotovo 3.720 eura doseže se nakon 17 godina.

Stuttgart nudi najveće plaće

Kolektivni ugovori razlikuju se ovisno o saveznoj državi, a prema portalu za zapošljavanje Stepstone prosječna plaća vozača autobusa i vlakova nedavno je bila 2850 eura bruto. Značajnija je takozvana medijalna plaća, koja je prema zavodu za zapošljavanje 2022. bila nešto ispod 3180 eura – polovica vozača zarađivala je manje, polovica više. Četvrtina je primala samo do oko 2860 eura za puno radno vrijeme, četvrtina je dobivala dobrih 3500 eura ili više.

Baden-Württemberg se ističe u usporedbi zemalja, gdje vozači tamo imaju prosječnu plaću od gotovo 3.570 eura više nego u ostatku Savezne Republike, au Stuttgartu je čak gotovo 3.780 eura. U Münchenu, koji je također skup, prosječna plaća bila je daleko niža i iznosila je 3400 eura. Brandenburg je došao na začelje ljestvice zemalja s nešto manje od 2780 eura.

Za usporedbu: u svim industrijama, Stepstone je izračunao srednju plaću od oko 3.670 eura mjesečno za radno mjesto s punim radnim vremenom u 2022. godini. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, prosječna plaća stalno zaposlenih u Njemačkoj je u travnju te godine iznosila dobrih 4100 eura. Vozači autobusa, podzemne željeznice i tramvaja stoga zarađuju znatno manje nego što plaćaju druge industrije. U cijeloj zemlji svaki četvrti vozač ima strano državljanstvo – udio svih zaposlenih je 14 posto. Brandenburg je rangiran na državnoj ljestvici s nešto manje od 2.780 eura.

“Nevjerojatan pritisak na zaposlenike”

Putnici će morati prijeći na automobile ili bicikle u četvrtak i petak u Berlinu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Hamburgu, Donjoj Saskoj, Saskoj-Anhaltu i Porajnju-Falačkoj, između ostalih, jer je Verdi pozvao na dvodnevni štrajk upozorenja. U nekim slučajevima postoje S-Bahn ili regionalni autobusi kojima ne upravljaju općinski poslodavci.

Vozači autobusa i vlakova ovog tjedna obustavljaju rad u gotovo cijeloj Njemačkoj. “Imamo dramatičan manjak radnika u javnom prijevozu i nevjerojatan pritisak na zaposlenike”, objasnila je zamjenica predsjednika Verdija Christine Behle. “Svakodnevno se otkazuju autobusi i vlakovi na svim tarifnim područjima jer nema dovoljno osoblja. Hitno se treba nešto poduzeti da se rasterete djelatnici.”

U kolektivnim pregovorima koji su u tijeku, predstavnici zaposlenika traže, među ostalim, kraće radno vrijeme, više godišnjih odmora i dodatne dane olakšice za smjenski rad za oko 90.000 zaposlenika više od 130 gradskih javnih prijevoznika. O plaćama se pregovara i u Brandenburgu, Saarlandu, Saskoj-Anhaltu i Tiringiji. Štrajkovi su počeli početkom mjeseca, a kulminacija bi trebala biti ovog petka, 1. ožujka. Fridays for Future i udruge pozvali su na “klimatski štrajk” na isti dan.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.