Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /1.dio

Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /1.dio

N&P:D.A.

Na cijenu nekretnine dodaju se i mnogi drugi troškovi koji vrlo brzo poskupljuju kupnju. koji su oni.
A koliko kuće zapravo možete priuštiti?

Svatko tko na internetskim portalima traži svoju nekretninu iz snova – izričito ili jednostavno iz znatiželje – može odrediti na koju cjenovnu kategoriju misli. Problem je što se u Njemačkoj ne uzima u obzir samo kupoprodajna cijena nekretnine, već i troškovi koji nastanu u procesu kupnje. A oni nisu beznačajni. Stvarnoj cijeni često se dodaje i do deset posto. Koje troškove zapravo trebaju očekivati ​​zainteresirane strane?

Savezne države odlučuju o visini poreza na promet nekretnina

Velik dio dodatnih troškova kupnje proizlazi iz tzv. poreza na promet nekretnina koji nastaje pri kupnji nekretnine – bez obzira je li ona izgrađena ili ne. Osnovica za procjenu je kupoprodajna cijena nekretnine ili zemljišta. Prikupljeni novac slijeva se u državnu blagajnu i koristi se, primjerice, za proširenje infrastrukture ili škola.

Koliko je zapravo visok porez na promet nekretnina ovisi o dotičnoj saveznoj državi. Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saarland i Tiringija naplaćuju porez od 6,5 posto na kupoprodajnu cijenu. Ako nekretnina košta 400.000 eura, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji treba platiti 26.000 eura samo za porez na promet nekretnina. Najniža porezna stopa plaća se u Bavarskoj od samo 3,5 posto.

Ako se kuća prodaje među bliskim rođacima, ne mora se platiti porez na promet nekretnina – primjerice ako nekretninu prodaje baka svojoj unuci ili unuku. A onaj tko naslijedi kuću ne mora platiti nikakav porez na promet nekretnina. Međutim, ponekad se primjenjuje porez na nasljedstvo.

Troškovi za javnog bilježnika – i eventualno za posrednika

U dodatne troškove kupnje ulaze i troškovi javnog bilježnika i porezne uprave. Javni bilježnici su tu da ovjere kupoprodajni ugovor i otklone pravne nesporazume između kupca i prodavatelja. Javni bilježnik također vodi računa o promjeni vlasništva u zemljišnoknjižnom uredu nakon što od porezne uprave dobije tzv. potvrdu o nekretnini, odnosno dokaz o plaćenom porezu na promet nekretnina. Troškovi zemljišnoknjižnog ureda kreću se oko 0,5 posto kupoprodajne cijene.

Javnobilježničke pristojbe jedinstveno su regulirane u cijeloj zemlji Zakonom o sudskim i javnobilježničkim pristojbama. Sveukupno, ovisno o korištenoj usluzi, to može iznositi 0,6 do nešto manje od jedan posto troškova kupnje. U slučaju nekretnine od 400.000 eura, troškovi kupoprodajnih formalnosti, odnosno notara i zemljišne knjige, mogli bi iznositi i do 6000 eura. Ako se kuća kupuje preko posrednika, oni kao posrednici dobivaju i proviziju od dva do sedam posto od kupoprodajne cijene s PDV-om.

Kad je riječ o dodatnim troškovima, pravilo je da se nešto manje od deset posto doda stvarnoj nabavnoj cijeni u obliku dodatnih troškova nabave. Za kuću od 400.000 eura kupci moraju očekivati ​​oko 40.000 eura dodatnih troškova kupnje.

Izvor: tagesschau.de

2 thoughts on “Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /1.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.