Je li procvat tržišta rada prestao? / 1. dio

Je li procvat tržišta rada prestao?

N&P: D.A:

Unatoč gospodarskom padu, zaposlenost u Njemačkoj je na rekordnoj razini. Ali izgledi za tržište rada su različiti. Njemačka ekonomija trenutno slabi. Do sada je loše raspoloženje imalo samo manji utjecaj na nezaposlenost. No istraživači tržišta rada iz Ifa očekuju da bi se to moglo promijeniti. Trenutni ifo barometar zapošljavanja pao je na 95,5 bodova u siječnju, nakon 96,5 bodova u prosincu.

„Teška ekonomska situacija sada se odražava i na planiranje osoblja“, kaže Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja ifo. “Kompanije nerado zapošljavaju nove ljude. Prva su otpuštanja sve vjerojatnija.” Za ifo barometar zapošljavanja, 9000 tvrtki se svaki mjesec anketira o planiranju osoblja za sljedeća tri mjeseca.

Situacija se razlikuje od industrije do industrije

Raspoloženje u industriji je najgore. Očekuju pad broja zaposlenih. Spremnost na smanjenje broja zaposlenih raste iu maloprodaji. Međutim, rezultati među pružateljima usluga su različiti. Ovdje se smanjila spremnost za zapošljavanje. Ipak, suština je da će se kadrovi ipak zapošljavati, smatraju u Ifo institutu. To se posebno odnosi na pružatelje IT usluga i industriju savjetovanja. Barometar je u građevinarstvu lagano pao. Recesija u građevinarstvu sve više ostavlja traga i na kadrovskom planiranju. Povećane kamatne stope stvaraju probleme industriji.

Međutim: ifo stručnjak Wohlrabe ističe za tagesschau.de da su podaci samo malo negativni. Neutralna vrijednost je 100. “Ne očekujem nagli porast nezaposlenosti”, rekao je. Trenutačno je vjerojatnije da će se opreznije popunjavati slobodna radna mjesta.

IAB vidi znakove opuštanja

Aktualni podaci o tržištu rada Instituta za istraživanje tržišta rada i strukovnih istraživanja (IAB) daju nešto pozitivniju sliku od ifo brojki. Vodeći indikator instituta, IAB barometar tržišta rada, popeo se za 0,2 boda u siječnju na 100,3 boda – i nalazi se u pozitivnom području iznad neutralne vrijednosti od 100 bodova.

Vodeći indikator sastoji se od pogleda na budući razvoj zaposlenosti i nezaposlenosti. Agencije za zapošljavanje svaki mjesec pitaju kako vide sljedeća tri mjeseca. Ljestvica se kreće od 90 (vrlo slab razvoj) do 110 (vrlo dobar razvoj).

Prema IAB-u, komponenta nezaposlenosti ostala je u negativnom području u siječnju, iako su se izgledi malo poboljšali – porast od 0,2 boda na 97,4 u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.