Jedan od deset restorana u njemačkoj je odustao 2023

Jedan od deset restorana u njemačkoj je odustao 2023

Gastronomska kriza

N&P: D.A.

Prošle godine ugasilo se svako deseto poduzeće u ugostiteljstvu. Prema riječima stručnjaka, smrt restorana tek je počela. Stečajevi posebno pogađaju male i mlade tvrtke.

Vremena su već bila lakša za ugostitelje: od 2020. zatvorilo se oko 48 000 poduzeća diljem zemlje, a 6 100 ih je podnijelo zahtjev za bankrot. Pokazuje to istraživanje kreditne agencije Creditreform. Prema tome, svaka deseta tvrtka u ugostiteljstvu će samo u 2023. odustati. S 14.000, broj zatvaranja veći je nego u prethodne tri godine, ali još uvijek ispod razine prije Korone. Isto vrijedi i za broj stečajnih postupaka.

Patrik-Ludwig Hantzsch, voditelj ekonomskih istraživanja Creditreforma, jedan od razloga za to vidi u državnoj potpori tijekom karantina. To bi osiguralo opstanak mnogih tvrtki i u početku spriječilo zatvaranje. Stručnjak očekuje da će se industrija još više prorijediti. Val je tek počeo.

Prvo je došla korona, pa onda inflacija

Ali koji su razlozi za poteškoće u industriji? “Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza u posljednjih nekoliko godina. Ugostiteljstvo se još nije bilo oporavilo od korona krize kada je sljedeći udarac došao s inflacijom”, kaže Hantzsch.

Industrija je prepuštena na milost i nemilost povećanih troškova, a potrebno povećanje cijena otjeralo bi kupce. Kao rezultat toga, prodaja i zarada prilagođena cijenama bile bi ispod razine prije pandemije. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, cjenovno usklađena prodaja restorana u 2023. godini bila je gotovo 13 posto niža nego u 2019. godini.

Veći PDV produbljuje gastronomsku krizu

“Ukupni ekonomski uvjeti trenutno su sve samo ne povoljni za ugostiteljsku industriju”, naglašava stručnjak Creditreforma Hantzsch. Povećanje poreza na promet hrane početkom godine svakako nije olakšalo situaciju.

Ugostitelji od siječnja na svako prodano jelo moraju plaćati 19 posto umjesto sedam posto PDV-a. Savezna vlada privremeno je smanjila poreznu stopu tijekom pandemije korone kako bi rasteretila restorane. Od 1. siječnja 2024. ponovno se primjenjuju stare, više porezne stope. Koalicija bez novca špekulira o 3,4 milijarde eura dodatnih prihoda.

Posebno su ugrožene male i mlade tvrtke

Direktorica Njemačkog udruženja hotela i restorana (DEHOGA), Ingrid Hartges, opisuje razvoj kao “gorak”. Industriju muče veći troškovi osoblja, poskupljenja hrane, manjak osoblja i povećanje PDV-a. “To tvrtkama stvara velike probleme. Većina gostiju ostala nam je vjerna, ali ih je, nažalost, sve manje.”

Prema podacima Creditreforma, broj stečajeva u ugostiteljstvu lani je porastao za 27 posto, više nego u cijelom gospodarstvu. Posebno su teško pogođeni ugostitelji i pružatelji usluga prehrane (plus 67 posto). Za 88 posto svih stečajeva krive su male tvrtke do deset zaposlenih. 49 posto upoznalo je mlade tvrtke stare pet godina ili manje.

Za 2024. Creditreform predviđa povećanje broja slučajeva nesolventnosti na razine prije pandemije. Očekuje to i financijski informativni servis Crif. Krajem godine stručnjaci su procijenili da je više od 15.000 restorana, pubova, snack barova i kafića u Njemačkoj kojima prijeti bankrot.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.