Plaće pripravnika (Auzubis) po prvi put premašuju 1000 eura

Naknada pripravnika

Plaće pripravnika (Auzubis) po prvi put premašuju 1000 eura

N&P:D.A.

Lani su pripravnici (Auszubildende) po prvi put u prosjeku mjesečno zaradili četveroznamenkasti iznos. Međutim, velike su razlike u prihodima između profesija.

Prema procjeni Saveznog zavoda za stručno osposobljavanje (BIBB), primanja pripravnika su prošle godine značajno porasla.

Pripravnici u kolektivno ugovorenim poduzećima u prosjeku su prvi put tijekom svih godina školovanja zaradili više od 1000 eura.

Gubici u plaćama nakon odbitka inflacije

Na Zapadu je prosječni prihod bio 1029 eura, na Istoku 1012 eura. Ukupno su naknade porasle za 4,2 posto, nakon 2,5 posto u prošloj godini. Međutim, zbog visoke inflacije pripravnici su ipak morali prihvatiti gubitke u realnim plaćama.

Postoje značajne razlike u plaćama ovisno o struci. Pripravnici su najviše zarađivali u stolarskom zanimanju 1254 eura mjesečno. Iznadprosječne plaće pripravnika dobili su i budući zidari, graditelji cjevovoda te poslovni ljudi iz bankarskog i osiguravateljskog sektora.

Slikari i pekari i dalje su slabo plaćeni

S druge strane, pripravnici koji su htjeli postati slikari, pekari, dimnjačari ili frizeri bili su razmjerno slabo plaćeni. Dobili su plaćuod 850 eura ili manje. Zanimanje ortopedski postolar je na posljednjem mjestu. Najmanje su ovdje zaradili pripravnici sa 652 eura.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.