Pad cijena budućih tehnologija / 2.dio

Pad cijena budućih tehnologija / 2.dio

N&P:D.A.

Strojevi, automobili, autodijelovi – svi proizvodi koji su Njemačku nekada učinili svjetskim izvoznim prvakom.

Ali oni sad dolaze iz Kine.

Poplava izvoza odande pojeftinjuje proizvode – ali opterećuje domaće tvrtke.

Neugodan déjà vu

Solarna industrija u Njemačkoj već je iskusila do čega može dovesti poplava jeftine robe iz Kine. Točnije, 2000-ih, kada je Kina također preplavila europsko tržište jeftinim solarnim proizvodima – i tako ga uništila. U godinama koje su uslijedile, Kina je postala dominantna solarna država izgradnjom gigantskih solarnih tvornica i izvozom svojih proizvoda po cijelom svijetu.

“Kina sada ima tržišni udio od 80 posto i za solarne module i za pojedinačne komponente”, kaže Fischer. To je izazvalo pravi pad cijena: “U Njemačkoj su cijene solarnih sustava pale za 90 posto između 2006. i 2023.”

Potrošači u početku profitiraju

Za Njemačku i EU, prezasićenost robom je dvosmislena: za potrošače će prijelaz na energiju uz pomoć solarnih sustava i električnih automobila postati pristupačniji, a možda čak i moguć. Osim toga, niže cijene kineskih proizvoda u ovoj zemlji prigušuju inflaciju i otklanjaju pritisak sa središnjih banaka da se bore protiv povećanja cijena kontinuiranim visokim kamatama.

Međutim, trajni cjenovni rat sa stalno novim borbama za popuste dugoročno bi opteretio njemačke tvrtke, a time i gospodarstvo. Jens Secker, glasnogovornik tvrtke za pružatelja fotonaponskih proizvoda Solarwatt, opisuje što pritisak na cijene znači u slučaju solarne industrije: “Cijene solarnih modula pale su za oko 60 posto od sredine prošle godine, au nekom su trenutku europski proizvođači to više neće moći predstavljati. Ako nema Ako političari donesu brze odluke, u Njemačkoj i Europi u bliskoj budućnosti više neće biti relevantnih proizvodnih kapaciteta.”

U konkurenciji s Kinom, u EU-u se već dugo raspravlja o većoj kontroli tržišnog natjecanja i trgovinskim preprekama kao što su carine. Međutim, ako bude ograničenja uvoza, Kina već prijeti protumjerama.

Izvor: tagesschau.de

One thought on “Pad cijena budućih tehnologija / 2.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.