EU za pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom

EU za pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom

N&P:D.A.

Šefovi država i vlada Europske unije otvorili su put za pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.
Zemlja ima svoje mjesto u “europskoj obitelji”, objasnio je predsjednik Vijeća EU Michel.

Na summitu EU-a dogovoren je početak pristupnih pregovora s državom Zapadnog Balkana Bosnom i Hercegovinom. To je najavio Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, na platformi X. Zemlja pripada europskoj obitelji, napisao je.

Međutim, prva takozvana pristupna konferencija bit će organizirana tek kada Bosna i Hercegovina provede reformske zahtjeve koji još nisu ispunjeni. To uključuje, između ostalog, vladavinu prava u zemlji i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. “Sada se težak rad mora nastaviti,” komentirao je Michel.

Europska komisija vidi napredak

Odobravanje je već izraženo na summitu EU u Bruxellesu. Na preporuku Europske komisije pristale su ne samo Njemačka i Austrija, već i Nizozemska, koja je inače skeptična kada je riječ o proširenju. Europska komisija podržala je početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom jer je ta zemlja nedavno, nakon godina zastoja, značajno napredovala u domaćim političkim reformama.

Konkretno, sukob s Republikom Srpskom godinama je izazivao napetosti u multietničkoj državi i sprječavao reforme. EU je već ponudila Bosni i Hercegovini mogućnost pristupanja 2003. godine, a zemlja je službeno podnijela zahtjev 2016. godine. Prijem u skupinu zemalja kandidata potom je uslijedio 2022. godine.

Posebno je Austrija podupire pregovore

Razlog za uvrštavanje bila je i zabrinutost da bi se balkanska država s oko 3,2 milijuna stanovnika inače mogla orijentirati prema Rusiji ili Kini. Države poput Austrije su se nedavno zalagale da se Bosni i Hercegovini daju izgledi za napredak u procesu pristupanja. Nejasno je koliko će vremena proći od početka pristupnih pregovora do ulaska u EU.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.