Početak rada prema propisima Zapadnog Balkana (Westbalkanregelung)

Početak rada prema propisima Zapadnog Balkana (Westbalkanregelung)

N&P:D.A.

Aufnahme einer Beschäftigung unabhängig von einer anerkannten Qualifikation

Šta je “zapadnobalkanska odredba”?

Dana 1. siječnja 2021. u Njemačkoj je na snagu stupila uredba koja je naslijedila takozvanu “Uredbu o zapadnom Balkanu” (Odjeljak 26. Stavak 2. Uredbe o zapošljavanju). Savezna vlada ponovno je omogućila povlašteni pristup njemačkom tržištu rada za građane šest država Zapadnog Balkana. Ovo se i dalje odnosi na bilo koju vrstu zaposlenja – bez obzira na priznatu kvalifikaciju.

Za ulazak u Njemačku potrebna vam je obvezujuća ponuda za posao od poslodavca u Njemačkoj i nacionalna viza. Za upražnjeno radno mjesto možda neće biti dostupan nijedan željeni kandidat. Preferirani kandidati su Nijemci koji traže posao ili državljani EU. Nadalje, plaća i uvjeti zapošljavanja ne smiju biti lošiji od onih kod usporedivog poslodavca u Njemačkoj.

Ako ste pronašli odgovarajuće zaposlenje, tražite od poslodavca obvezujuću ponudu u obliku izjave o zapošljavanju.

Zakažite termin za podnošenje zahtjeva za vizu

Imajte na umu da je raspodjela termina za vize promijenjena u skladu s Odjeljkom 26. stavkom 2. BeschV (“Uredba o zapadnom Balkanu”): Zbog vrlo velike potražnje za terminima za podnošenje zahtjeva, koja daleko premašuje raspoložive termine, postupak lutrije održava se svakih mjesec Misija. Više informacija možete pronaći ovdje.

Molimo vas da se za termin prijavite samo ako ste sigurni da ćete u kratkom vremenu moći dobiti sve potrebne dokumente za podnošenje zahtjeva za vizu. Jednom dodijeljeni termin ne može se odgoditi, čak ni za sljedeći mjesec. Ukoliko niste u mogućnosti doći na termin ili (još) niste u mogućnosti predati svu potrebnu dokumentaciju za prijavu u trenutku prijave, morate se ponovno prijaviti na listu termina. Prijava termina nije moguća?

Ako kategorija termina „Početak rada u skladu s člankom 26. stavkom 2. Pravilnika o zapošljavanju (Uredba za zapadni Balkan)“ nije prikazana u sustavu termina, lista prijava termina za sljedeći mjesec već je zatvorena. Potom se možete ponovo prijaviti za termin početkom sljedećeg mjeseca.

Izvor: pristina.diplo.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.