Više novca za zaposlene u graditeljstvu?

Više novca za zaposlene u graditeljstvu?

N&P:D.A.

Nakon propalog kolektivnog ugovora za oko 930.000 zaposlenih u građevinarstvu, pregovarački arbitar je danas iznio svoj prijedlog. Sada obje strane o tome moraju glasovati do početka svibnja.

Oko 930.000 zaposlenih u njemačkoj građevinskoj industriji trebalo bi dobiti više novca. U nedavno propalim pregovorima o kolektivnom pregovaranju, arbitar je danas donio svoju presudu. Sada će o tome do 3. svibnja glasovati predstavnici poslodavaca i radnika. Prijedlog bivšeg predsjednika Saveznog socijalnog suda Rainera Schlegela, koji je posredovao u razgovorima u Wiesbadenu, predviđa značajna povećanja plaća.

Industrijski sindikat pristaje na odluku arbitra

Primanja će se povećati za 250 eura mjesečno 1. svibnja 2024. Jedanaest mjeseci kasnije pridodat će se još 4,15 posto na zapadu i 4,95 posto na istoku. Naknada za obuku u prvoj godini obuke trebala bi iznositi 1.080 eura i na istoku i na zapadu, a trajanje bi trebalo biti dvije godine. Pregovaračka komisija Građevinsko-agrarno-ekološke industrijske unije (IG BAU) priopćila je da se slaže s prijedlogom arbitra.

“Sa škrgutanje zubi podržavamo odluku”, rekao je predsjednik IG BAU-a, Robert Feiger. Sada su na redu poslodavci. Međutim, njegova arbitražna komisija isprva je odbacila odluku. Međutim, povjerenstva građevinskih tvrtki još bi mogla odobriti prijedlog u sljedećih 14 dana.

“Ako to ne učinite, onda će naravno doći do novoga “Ako to ne učinite, onda će naravno doći do štrajka”, upozorio je Feiger. Raspoloženje među građevinskim radnicima vrlo je eksplozivno. On želi preporučiti da Savezna komisija sindikata za kolektivne pregovore odobri odluku arbitra. “Preuzimamo odgovornost za društvo u cjelini, jer u Njemačkoj postoji kriza u izgradnji.”

Dozvole za gradnju stambenih objekata ponovno padaju

Građevinska industrija jedan je od najvećih poslodavaca u Njemačkoj i, s prodajom od oko 162 milijarde eura u 2023., prema udruženju građevinske industrije ZDB, važan je stup njemačkog gospodarstva. Industrija je godinama podržavala gospodarstvo tijekom nekretninskog buma, ali sada je postala problematično dijete zbog krize stanogradnje.

Zbog povećanih kamata i skupih materijala stanogradnja je u krizi, a cilj novogradnje federalne vlade od 400.000 novih stanova godišnje je nedostižan. Prema procjenama DZ banke, do 2025. broj završenih stanova godišnje mogao bi pasti na 200.000 stanova.

I građevinske dozvole već mjesecima idu nizbrdo. U veljači su pale za dobrih 18 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je jučer Federalni zavod za statistiku. U odnosu na veljaču 2022. zabilježen je čak pad od 35,1 posto. Münchenski ifo institut nedavno je izvijestio da je raspoloženje u stambenoj izgradnji i dalje napeto. Svaka peta tvrtka za izgradnju stanova prijavljuje otkaze.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.