Besplatna vožnja s uljem za prženje

Besplatna vožnja s uljem za pohovanje

N&P:D.A.

Savezna vlada želi prijevoz učiniti manje ekološko štetnim.

Sada je odobrila dizel koji se 100 posto proizvodi od korištenog ulja za pečenje kao što je mast za prženje.

No, upitno je mogu li vozači posvuda isto natočiti.

U budućnosti će vozači u Njemačkoj također moći natočiti dizel koji je 100 posto napravljen od korištenog ulja za pečenje, kao što je mast za prženje. Federalno ministarstvo okoliša objavilo je nakon odluke vlade da su takozvana parafinska dizel goriva sada također odobrena kao čisto gorivo.

Izrađuju se npr. od otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog plina. Već danas se mogu miješati s konvencionalnim dizelom. Prema promijenjenoj uredbi, sada se mogu nuditi iu stopostotnoj koncentraciji.

Kako bi se izbjegla šteta na vozilima zbog nepravilnog točenja goriva, nova uredba zahtijeva od operatera benzinskih postaja da potrošačima pruže jedinstvene informacije, priopćilo je ministarstvo. Istodobno, treba prekinuti trenutačnu promociju parafinskih dizelskih goriva iz fosilnih izvora kako bi se izbjegli klimatski štetni poticaji.

Kako navode u ministarstvu, nikakvo povećanje količine nije moguće

Političarka FDP-a Judith Skudelny bila je zadovoljna odlukom. “Vrlo je jasno: želimo imati ta 100 posto održiva goriva”, rekla je novinskoj agenciji dpa. “To svakako ima potencijal učiniti prijevoz klimatski neutralnim, čak i u postojećem voznom parku.” Kontroverzna je mjera u kojoj vozači mogu natočiti gorivo napravljeno od masnoće za prženje.

Ministarstvo je upozorilo da postoji samo ograničena ponuda. Korištena ulja za kuhanje – primjerice iz ugostiteljstva – već se koriste kao dodatak u transportu, rekao je glasnogovornik. Ovaj iznos se ne može povećati. Skudelny se, pak, osvrnuo na globalno tržište. “Lijepo je, naravno, ako za to koristimo vlastite masti, ali postoje velike međunarodne rafinerije.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.