Naknada za inflaciju za 26 milijuna zaposlenika

Naknada za inflaciju za 26 milijuna zaposlenika

N&P:D.A.

Istraživanje Zaklade Böckler pokazuje da je gotovo 26 milijuna zaposlenika u Njemačkoj imalo koristi od plaćanja naknade za inflaciju bez plaćanja poreza i carina.
Bonus je stabilizirao potrošnju i smanjio brige.

Gotovo 26 milijuna zaposlenika u Njemačkoj primilo je bonuse za inflaciju u vrijednosti većoj od 52 milijarde eura između 2022. i 2024. godine.

To proizlazi iz studije Instituta za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) Zaklade Hans Böckler.

Brojke se temelje na reprezentativnom istraživanju IMK-a. To uključuje i zaposlenike i državne službenike koji su obveznici doprinosa za socijalno osiguranje.

Oko 23,9 milijuna, ili oko 69 posto, zaposlenika koji su obveznici socijalnih doprinosa u Njemačkoj primilo je jedan ili više bonusa za inflaciju.

U prosjeku su isplaćeni ukupno 1.953 eura. Gotovo dva milijuna državnih službenika dobilo je po 3000 eura.

40 milijardi eura manje uzeto

Kako bi ublažila posljedice inflacije, savezna vlada je tvrtkama 2022. dala mogućnost da svojim zaposlenicima do kraja 2024. isplate bonus za inflaciju u iznosu od najviše 3000 eura.

Na ovo se ne plaćaju porezi ili pristojbe. IMK procjenjuje povezani manjak prihoda na oko 40 milijardi eura.

Vrijednost bi se mogla povećati do kraja godine jer bi se mogla izvršiti daljnja plaćanja. Predstavnici zaposlenika ponekad kritički gledaju na bonus.

Strahovali su da umjesto toga neće biti stalnih povećanja plaća i da će se tvrtke ograničiti na jednokratne isplate.

Financijsko olakšanje

Bonusi su smanjili zabrinutost među zaposlenicima: novac je uspio ublažiti financijske učinke visoke inflacije za mnoga kućanstva, rekli su autori studije Jan Behringer i Sebastian Dullien.

“Kupovno raspoloženje se kao rezultat toga stabiliziralo.

” Oko dvije trećine zaposlenika jednokratnu isplatu doživjelo je kao olakšanje u vrijeme visokih cijena, pokazuje istraživanje.

Zaposlenici koji su primili bonus znatno su manje skloni ograničavanju potrošnje od onih koji nisu dobili bonus.

Prema istraživačima, pozitivan učinak bio je posebno jak za putovanja i odmor, slobodno vrijeme, zabavu i kulturu, posjete restoranima i održavanje doma.

Izvor:tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.