Deutschlandticket (Karta za regionalno putovanje javnim prometom) če vjerojatno biti skuplja 2025

Deutschlandticket (Karta za regionalno putovanje javnim prometom) če vjerojatno biti skuplja 2025
N&P:D.A.

Mjesecima se raspravljalo o financiranju Deutschlandticketa.
Danas su se savezni i državni ministri prometa sastali na posebnom sastanku – i najavili povećanje cijena.

Posjetite dvorac Neuschwanstein, Bamberg, München i Regensburg na povratnom putu za samo 49 eura: prema istraživačkom timu s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, u Kini i SAD-u već se pročulo da je to moguće s Deutschlandticket.

Ali vjerojatno neće dugo ostati na ovih 49 eura. Očekuje se da će 2025. karta poskupjeti. Ovo je rezultat posebnog sastanka ministara prometa koji su raspravljali o budućem financiranju Deutschlandticketa u Düsseldorfu: “Ministri prometa država slažu se da će doći do povećanja cijene karte 2025. godine”, rekao je Sjeverna Rajna- Vestfalski ministar prometa Oliver Krischer. Konkretno poskupljenje tek na jesen

No, u ovom se trenutku još ne može reći koliko bi eura mogla poskupjeti karta, kaže Krischer. Ministri prometa žele ponovno raspravljati na jesen. Cilj je zadržati “atraktivnost ulaznice”. “Učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da to povećanje bude što umjerenije”, rekao je političar Zelenih. Pritom se osvrnuo na opće kretanje cijena, inflaciju i kretanje troškova u javnom prijevozu.

Savezna vlada još uvijek nije doznačila nikakva sredstva

Cijena bi trebala ostati stabilna u 2024., pod uvjetom da savezna vlada “održi” svoja obećanja. Savezna vlada obećala je prenijeti neiskorištena sredstva od 2023. do 2024. godine. Ali do sada se to nije dogodilo.

“Više od šest mjeseci čekamo da kancelar održi svoju riječ i stavi na raspolaganje neiskorištena savezna sredstva iz 2023. za 2024.”, rekao je prije nekoliko dana bavarski ministar prometa Christian Bernreiter. Za prijenos sredstava iz stare u novu godinu nužna je izmjena zakona o regionalizaciji. Prema Federalnom ministarstvu prometa, Vlada će odluku o tome donijeti sljedeći tjedan.

Prometne udruge čekaju svoj novac

Prometničke udruge žurno čekaju novac koji su predujmili ove godine. Nedavno se Münchensko prometno udruženje (MVV) požalilo na financijski deficit od 300 milijuna eura.

Savezna i državna vlada zajamčila je financijsku potporu svim prometnim udrugama. Zato savezna vlada i pokrajine dobivaju po 1,5 milijardi eura godišnje. Ako na kraju godine ostane novca, treba ga prenijeti u novu godinu.

Njemačka ulaznica prodana više od 20 milijuna puta

Ukupno je Deutschlandticket sada prodan oko 20 milijuna puta. Nekoliko Fraunhoferovih instituta pokušalo je otkriti koliko su ljudi u prosjeku spremni izdvojiti za kartu od 49 eura. Studija je objavljena u lipnju 2024. godine, a intervjuirano je 3700 ljudi. Sukladno tome, trenutna cijena je “prihvatljiva”, dok bi se 53 eura percipiralo kao “skupo”, a 75 eura bi se smatralo “preskupo”.

Karta rasterećuje jednodnevne izletnike i putnike koji se voze na posao

Voditelj istraživačkog projekta “Mobility.Life” na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, Allister Loder, vjeruje da “cijelo društvo ima koristi od karte”. Brojke iskorištenosti lokalnog prijevoza trenutno su iznad razine prije pandemije korone, posebice vikendom. Karta je također olakšanje za putnike; što je duže putovanje, to je veća ušteda.

Pretpostavljalo se da će karta biti zadržana. Savezna vlada je tek u travnju naručila studiju koja bi trebala biti izrađena do 2026. godine. Studija je namijenjena ispitivanju ponašanja pri kupnji i korištenju ulaznice.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.