Nova anketa: Sve više Njemaca gubi interes za radom

NJEMAČKO RADNO TRŽIŠTE


Sve više Njemaca gubi interes za radom

N&P:D.A

Ne da im se više raditi: Prema novom istraživanju, sve više ljudi u Njemačkoj gubi želju za radom. Gotovo svaki drugi zaposleni s punim radnim vremenom u Njemačkoj želio bi raditi na pola radnog vremena. Sloboda je posebno važna za mlade zaposlenike.

Ne samo da bi nešto manje od 50 posto zaposlenika radilo samo skraćeno kad bi im poslodavac to dopustio – čak 56 posto ispitanih navelo je i da bi dali otkaz što je prije moguće da nisu financijski ovisni o poslu. Istraživački institut YouGov utvrdio je ovo raspoloženje u studiji koju je naručio osiguravatelj HDI. Ukupno je anketirano gotovo 4000 zaposlenika u dobi od 15 i više godina.

Anketa: Sve više Njemaca nemaju volju raditi

Što je još proizašlo u anketi: Prije svega, kod mlađih je sve manje želje za marljivim radom. Iako je 58 posto mlađih od 25 godina reklo da ne može zamisliti život bez posla, u 2020. bilo ih je još 69 posto. „Prema rezultatima naše studije, posebno mladi stručnjaci u Njemačkoj žestoko teže više slobode na poslu“, naglašava Christopher Lehmann, voditelj HDI Njemačka. Zaposlenici mlađi od 40 godina osobito bi htjeli imati kraće radno vrijeme. Tri četvrtine (76 posto) ispitanih mlađih od 40 godina zagovara četverodnevni radni tjedan – no samo 14 posto bi se za to odreklo novca.

I klijent HDI i Savezna agencija za zapošljavanje vide anketu kao dokaz brzih promjena u svijetu rada: “Nije iznenađujuće da se zahtjevi kompanija kao i očekivanja zaposlenika od njihovog radnog i svakodnevnog života brzo mijenjaju “, rekao je Torsten Withake, voditelj regionalnog ureda Savezne agencije za zapošljavanje Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Ali: trenutna očekivanja zaposlenika su u suprotnosti sa zahtjevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 milijuna slobodnih radnih mjesta – više nego u bilo kojem trenutku od početka istraživanja. Kadrovska situacija posebno je napeta u bolnicama i ustanovama za njegu, no puno je slobodnih radnih mjesta iu obrtništvu i IT industriji. U sektoru skrbi i socijalne skrbi niske plaće u usporedbi s drugim sektorima i preopterećenost i dalje su problematični – a time i neprivlačni za tražitelje posla. (alp)

Izvor: www(.)mopo(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.