Dali je Schufa-Scoring pred krajem?

Dali je Schufa-Scoring pred krajem?

Schufa bi se uskoro mogla suočiti s novim problemima najvišeg europskog suda. Jer stvaranje takozvanih bodovnih vrijednosti za kreditnu sposobnost od strane Schufe također krši europski zakon, smatra stručnjak u ECJ-u. Presuda se očekuje za nekoliko mjeseci. Privatne kreditne agencije kao što je Schufa često koriste banke, telekomunikacijske usluge ili opskrbljivači energijom kako bi dobili procjenu kreditne sposobnosti osobe. Svrha rezultata je pokazati koliko dobro osoba ispunjava svoje obveze plaćanja.

Schufa – Scoring krši EU zakon

Prema mišljenju stručnjaka Europskog suda pravde, Schufa vrijednosti rezultata krše europski zakon.
Kritizira se i čuvanje stečajnih upisa. Čeka se presuda.

Prema riječima stručnjaka pri Europskom sudu pravde (ECJ), stvaranje takozvanih bodovnih vrijednosti za kreditnu sposobnost od strane Schufe krši europsko pravo. Osim toga, Schufa ne smije pohranjivati ​​podatke iz javnih registara – poput registara stečajnih sudova – duže od samog javnog registra, rekao je glavni odvjetnik ECJ-a Priit Pikamäe u svom mišljenju. Presuda se očekuje za nekoliko mjeseci. Mišljenja nezavisnog odvjetnika nisu obvezujuća za suce, ali ih oni često slijede.

Privatne kreditne agencije kao što je Schufa često koriste banke, telekomunikacijske usluge ili opskrbljivači energijom kako bi dobili procjenu kreditne sposobnosti osobe. Svrha rezultata je pokazati koliko dobro osoba ispunjava svoje obveze plaćanja.

Krši li Schufa – Scoring Opću uredbu o zaštiti podataka?

Pozadina postupka pred Europskim sudom pravde je nekoliko slučajeva iz Njemačke. U prvoj tužbi tužitelj je od Schufe tražio da izbriše upis i omogući mu pristup podacima nakon što mu je odbijen kredit. Međutim, Schufa mu je dao samo svoj rezultat i opće informacije o izračunu.

Sama metoda izračuna poslovna je tajna, kako je prije nekoliko godina odlučio Savezni sud pravde (BGH). Upravni sud u Wiesbadenu predao je slučaj ECJ-u kako bi se razjasnio odnos s europskom Općom uredbom o zaštiti podataka.

Uredba propisuje da se odluke koje imaju pravni učinak za subjekte podataka ne mogu donositi samo automatiziranom obradom podataka. Generalni odvjetnik presudio je da automatizirano generiranje vrijednosti vjerojatnosti, poput vrijednosti rezultata, već predstavlja zabranjenu automatsku odluku. Ovo također vrijedi kada konačnu odluku donose treće strane poput banaka.

Spremanje podataka o otpustu zaostalog duga

Drugi slučaj se odnosi na mogućnost da se privatnici kroz bankrot potrošača u određenom roku oslobode svojih dugova, čak i ako ne mogu sve vratiti. Nakon uspješno provedenog postupka odobrava se tzv. izuzeće od ostatka duga.

Iako stečajni sudovi te podatke objavljuju, oni ih brišu nakon šest mjeseci. Nasuprot tome, Schufa takve upise čuva u svom registru do tri godine.

Glavni odvjetnik ECJ-a smatra ovu praksu nezakonitom. Cilj otpuštanja preostalog duga je da dotični mogu ponovno sudjelovati u gospodarskom životu. To bi bilo onemogućeno da se privatnim kreditnim agencijama omogući duže čuvanje podataka o nelikvidnosti. Savezni sud pravde trenutno ispituje sličan slučaj.

Izvor: www.tagesschau.de

28.3.2023 Schufa skraćuje trajanje pohrane podataka

23.9.2020 Šta je Schufa?

24.9.2017 Schufaauskunft

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.