Kupovna moć je sve manja, realne su plaće pale u prvoj polovici godine

Kupovna moć je sve manja, realne su plaće pale u prvoj polovici godine

N&P:D.A.

Kupovna moć Nijemaca nastavila je padati u prvoj polovici godine unatoč rastu plaća. Realne su plaće pale za 1,7 posto. Postoji mogućnost poboljšanja u drugoj polovici godine.

Unatoč osjetno rastućim plaćama u Njemačkoj, prema studiji, zaposlenici u kolektivnom pregovaranju ponovno su izgubili kupovnu moć u prvoj polovici godine.

Njihove su plaće u prosjeku porasle za 5,6 posto, dvostruko više nego 2022. godine, objavio je danas u svojoj ocjeni arhiv kolektivnih ugovora sindikalnog Instituta za ekonomske i društvene znanosti (WSI).

Međutim, potrošačke cijene porasle su još značajnije na oko 7,4 posto. To rezultira padom realnih plaća od 1,7 posto.

Mogućnost poboljšanja u drugoj polovici godine

“No, u drugoj polovici 2023. godine može se očekivati ​​nagli pad inflacije, tako da se krajem godine predviđa značajno pozitivnija kolektivno-pregovaračka bilanca u kojoj će realni gubici plaća biti ograničeniji”, rekao je pročelnik. iz arhive kolektivnog pregovaranja, Thorsten Schulten.

S obzirom na pogoršanje gospodarskih izgleda, daljnjeg pada osobne potrošnje ne bi trebalo biti. Stoga je važno da se “dinamika kolektivnih plaća nastavi i da se gubici kupovne moći izbjegnu koliko god je to moguće”.

Povećanje tarifa za milijune zaposlenika

Prema studiji, kolektivna povećanja plaća koja su već dogovorena 2022. ili ranije stupit će na snagu ove godine za oko 9,2 milijuna zaposlenika. Ovo također uključuje velike industrije kao što su metalna i elektroindustrija ili kemijska industrija.

Osim toga, postignuti su novi kolektivni ugovori za dodatnih 4,4 milijuna zaposlenika u prvoj polovici 2023., uključujući Deutsche Post AG i javni sektor (savezni i općinski).

U prosjeku od 6,6 posto, novi ugovori porasli su više od tarifa dogovorenih 2022. godine od 5,1 posto. Općenito, kolektivni ugovor primjenjuje se na oko polovicu od oko 34 milijuna zaposlenika u Njemačkoj koji podliježu plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje, prema studiji.

Bonusi za kompenzaciju inflacije za jačanje neto plaća

U većini kolektivnih ugovora ugovorene su i tzv. premije za kompenzaciju inflacije. Ovi bonusi su oslobođeni poreza i carina te dovode do viših neto plaća za zaposlenike i nižih troškova rada za tvrtke. Iznos varira između 1.000 i 3.000 eura ovisno o tarifnom području.

Budući da uštede poreza i pristojbi za premije za kompenzaciju inflacije jako variraju, uzimaju se u obzir samo kao bruto jednokratna plaćanja u izračunima za kolektivni razvoj plaća.

Učinak “bruto za neto” i njegov uticaj

Ako se uzme u obzir učinak “bruto za neto”, kolektivna povećanja plaća u nekim sektorima znatno su veća. Primjerice, kolektivne plaće u javnom sektoru (federalni i općinske) rastu 9,8 posto s uštedama na porezima i doprinosima, a bez njih samo 6,8 posto.

Premije za kompenzaciju inflacije “pomoći će osigurati realne plaće u mnogim sektorima kolektivnog pregovaranja 2023.”, rekao je Schulten. “Budući da su ovo jednokratne isplate, one će imati snažan prigušujući učinak na kretanje plaća kada isteknu u sljedećim godinama.”

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.