Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /2.dio

Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /2.dio

Na cijenu nekretnine dodaju se i mnogi drugi troškovi koji vrlo brzo poskupljuju kupnju. koji su oni A koliko kuće zapravo možete priuštiti?

Tekući troškovi

Osim toga, vlasnici imaju i tekuće troškove: oni uključuju porez na imovinu, troškove odlaganja otpada, vodu i energiju. Iako se neki od ovih troškova odnose i na stanare, oni su općenito viši za vlasnika kuće.

Jedan od najvećih i često podcijenjenih dodatnih faktora troškova vjerojatno su troškovi održavanja. Stručnjaci za njih procjenjuju konkretne godišnje iznose. Razlikuju se ovisno o osnovi procjene. Ponekad se ti predviđeni troškovi odnose na postotak kupoprodajne cijene, ponekad na starost i broj četvornih metara. U konačnici, nastaju kada je potrebno popraviti krov, razbiti prozore ili zamijeniti vodovodne sustave.

Centar za savjetovanje potrošača u Hamburgu pretpostavlja 3,0 do 3,50 eura po četvornom metru stambenog prostora mjesečno za stambenu naknadu u novim zgradama – tj. troškove odlaganja otpada i administracije – i za troškove održavanja. Za starogradnju ona očekuje tri do četiri eura po četvornom metru. Za novu kuću od 140 četvornih metara to bi bilo oko 5880 eura godišnje – odnosno 490 eura mjesečno.

Vaše vlastite preferencije su važne

Niels Nauhauser iz savjetovališta za potrošače Baden-Württemberga naglašava da su to samo okvirna pravila. “Ovo su sve samo procjene. Samo morate razmisliti o tome što je realno za moju imovinu u svakom pojedinačnom slučaju”, kaže on u podcastu uredničkog tima ARD-a za financije “Gold & Asche: Project Hauskauf”. Osim toga, troškovi održavanja također ovise o vašim zahtjevima. “Ima domaćinstava gdje kuhinja stoji 40 godina, au drugim kućanstvima se mijenja nakon 15 godina.

Kad je riječ o ukupnim troškovima za nekretninu, važno je imati određeni međuspremnik i ne računati prestrogo, kaže Nauhauser. “Čak i ako se preselite u novu kuću po sistemu ključ u ruke, vrlo je moguće da će biti skuplja nego što ste u početku planirali.” Osobito bi starije nekretnine mogle zahtijevati veće radove na obnovi jer su majstori postali skuplji. Dakle, koliko si zapravo možete priuštiti u nekretninama s obzirom na visoke troškove kupnje i dodatne tekuće troškove?

Naparavite strogi pregled svojih primanja i izdataka

Ako želite biti bez dugova najkasnije do odlaska u mirovinu, svoju imovinu obično otplaćujete tijekom 15 do 35 godina. To s jedne strane ovisi o iznosu kredita, a s druge strane koliko ste već uštedjeli i možete otplaćivati ​​svaki mjesec. Da bi se saznalo koliko neka nekretnina može biti skupa, najprije mora biti jasno što bi teoretski još ostalo za kredit nakon odbitka svih mjesečnih troškova.

Uz toliki pad sredstava, na popisu izdataka moraju biti i troškovi za automobil ili kućnog ljubimca. Osobito se troškovi održavanja automobila često podcjenjuju: puno dolazi u obzir s popravcima, tehničkim pregledima, zamjenom guma, porezima na vozila i benzinom. Grubo se procjenjuje da automobil košta oko 300 eura mjesečno. Naravno, točan iznos ovisi o mnogo čimbenika – primjerice radi li se o novom ili starom automobilu, malom autu ili SUV-u.

Ali ne radi se samo o raščlanjivanju tekućih troškova, već i o procjeni budućih troškova. Ako se planirate preseliti u zemlju, možda ćete morati očekivati ​​veće troškove za autobuse, vlakove ili gorivo. Promjene u privatnom životu također mogu utjecati na vaš kućni budžet: Na primjer, planirate li imati djecu? Trebaju li članovi obitelji skrb? To ponekad ide ruku pod ruku s nižim primanjima kada je potrebna kratkoročna promjena na skraćeno radno vrijeme.

Izvor: tagesschau.de

2 thoughts on “Koji su troškovi pri kupnji kuće u Njemačkoj /2.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.