Četiri od deset umirovljenika imaju mirovinu manju od 1250 eura neto

Četiri od deset umirovljenika imaju mirovinu manju od 1250 eura neto

N&P:D.A.

Prema izračunu Saveznog ureda za statistiku, oko 42 posto umirovljenika u Njemačkoj

mora preživjeti s manje od 1250 eura neto.

Ljevičarski političar Bartsch govorio je o brojkama kao o osudi o siromaštvu.

Više od četiri od deset umirovljenika (42,3 posto) u Njemačkoj ima neto prihod manji od 1250 eura mjesečno. To proizlazi iz izračuna Saveznog ureda za statistiku na zahtjev zastupnika ljevice Dietmara Bartscha.

Muškarci primaju veće mirovine od žena

Otprilike jedan od četiri primatelja mirovine (26,4 posto) prima manje od 1000 eura. Osobito često tako nisku mirovinu imaju žene: 53,5 posto, dakle više nego svaki drugi umirovljenik, prima manje od 1250 eura mjesečno.

Za muškarce je to 28,2 posto. Prema njemačkom mirovinskom atlasu mirovinskog osiguranja 2023., prosječna bruto mirovina u 2022. iznosila je 1.728 eura za muškarce i 1.316 eura za žene.

Umirovljenici su “Glavni gubitnici inflacije”

S obzirom na brojke, Bartsch je govorio o “proglašenju siromaštva za našu zemlju” i nazvao primatelje mirovina “glavnim gubitnicima od inflacije”. U 2024. prijeti im stvarni gubitak kupovne moći četvrtu godinu zaredom: “Ove godine nam treba jednokratno i dodatno povećanje mirovina od deset posto da barem nadoknadimo inflaciju”.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.