Sve više umirovljenika mora duže raditi

Sve više umirovljenika mora duže raditio

N&P:D.A.

Sve veći broj umirovljenika nastavlja raditi i u mirovini.

Neke zapošljavaju tvrtke zbog nedostatka osoblja.


Drugi moraju nastaviti raditi jer im mirovina nije dovoljna.

Svakog jutra u 4:15 zvoni budilica umirovljenika Egona Wittersheima. Ovaj 65-godišnjak vratio se na svoj stari posao u tvrtki za gospodarenje otpadom BonnOrange i vozi 26-tonsko vozilo za prikupljanje organskog otpada uskim gradskim ulicama. Nakon 28 godina poznaje turuu iznutra i izvana.

On je zapravo od početka godine u mirovini. Ali u travnju mu je poslodavac pisao i pitao bi li mogao zamisliti da pomaže nekoliko mjeseci. “Nisam imao ništa drugo u planu, moja se obitelj složila, pa sam nazvao sljedeći dan”, kaže Wittersheim. Sada ima ugovor do kraja godine i opet radi puno radno vrijeme.

Nedostaje mladi radnici

BonnOrange je vratio nekoliko umirovljenih zaposlenika. Unutar tvrtke trenutno nema dovoljno mladih vozača. Neki zaposlenici trenutno su na obuci. Ali proći će još mjeseci dok ne budu mogli sigurno voziti smetlarske kamione središtem grada.

Tvrtka također nije vidjela šanse na otvorenom tržištu. “Gotovo je nemoguće dobiti vozača koji može voziti vozilo za prikupljanje otpada za točno ovaj posao”, objašnjava glasnogovornik tvrtke Jérôme Lefèvre.

Mnogo više zaposlenika u BonnOrangeu otići će u mirovinu u sljedećih nekoliko godina. Ako se zamjene ne mogu popuniti na vrijeme zbog nedostatka kvalificiranih radnika, tada BonnOrange također želi nastaviti vraćati umirovljenike na posao. “Nakon ovog uspješnog eksperimenta, ovo je sada definitivno dio našeg alata”, kaže Lefèvre.

Dvostruki prihod kao poticaj

Egon Wittersheim također ima koristi. Uz mirovinu prima i punu plaću. Za prijevremene umirovljenike početkom godine više nije vrijedilo ograničenje dodatnih primanja. To znači da se mirovina više neće smanjivati ​​ako je plaća veća od 6300 eura godišnje.

Dupli prihod od mirovine i plaće trebao bi biti poticaj. Federalna vlada je reformom prepoznala da su umirovljenici potrebni na tržištu rada. Većina zaposlenih umirovljenika s malim poslovima.

U Njemačkoj raste broj umirovljenika koji nastavljaju raditi. Prema Federalnom ministarstvu rada, 1.123.000 radnika diljem zemlje trenutno je starije od 67 godina. Na kraju 2022. bilo ih je 56.000 manje. Velika većina radi mini-posao od 520 eura.

Neki to koriste kako bi prijelaz s rada na mirovinu učinili fleksibilnijim. Bernd Lohmüller iz agencije za zapošljavanje u Bonnu upoznat je s takvim slučajevima. “No, s druge strane, ima i umirovljenika kojima je novac potreban i nastavljaju raditi iz nužde”, kaže.

Sektor s niskim plaćama znači male mirovine

Isto vrijedi i za Wolfganga Dahla. Školovani krovopokrivač i bravar u jednom trenutku iz zdravstvenih razloga više nije mogao raditi u svojoj struci. Zatim je skliznuo u sektor s niskim plaćama. Unatoč 48 godina rada prima malu mirovinu od 1200 eura. “Kad bih bila sama i ne bih mogla živjeti s partnerom, morala bih nadoplatiti socijalnu pomoć.”

Najam stana od 66 četvornih metara u Münsteru i sada visoke cijene hrane gutaju novac koji zajedno imamo. Zbog toga 69-godišnjak nastavlja raditi umirovljeničke poslove. Nedavno je pakirao medicinske proizvode sedam sati tri puta tjedno u jednoj tvrtki. Od 25 zaposlenih tamo, četvero su bili umirovljenici, navodi.

Što kaže liječnik?

Njegova 70-godišnja supruga također nastavlja raditi. Oboje još uvijek imaju obveze koje moraju platiti. “Tek tada ćemo smanjiti naše radne aktivnosti. Čak i ako tada budemo morali živjeti skromnije”, kaže Dahl.

Vozač Wittersheim više neće pomagati nakon šest mjeseci. Liječnik mu je to savjetovao. “Da ne sjedim na ljuljačkoj kocki toliko dugo, onda ne bih imao određene simptome, rekao je liječnik. Onda biste to trebali poslušati.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.