Udruga proizvođaća kave strahuje od moguće nestašice kave od 2025

Udruga strahuje od moguće nestašice kave od 2025

N&P:D.A.

Uredba EU-a trebala bi osigurati opskrbne lance bez krčenja šuma. No, industrija kave vidi opasnost da bi kava zbog toga mogla postati rijetka. Komisija EU-a se ne slaže sa time.

Industrija kave u Njemačkoj vjeruje da opskrba kavom od sljedeće godine više neće biti zajamčena zbog nove uredbe EU-a. “Prijeti nam nedovoljna ponuda na njemačkom i europskom tržištu. Cijene kave koja je još dostupna značajno će porasti”, poručili su iz Njemačke udruge kave. Europska komisija tome proturječi. Na pitanje Njemačke tiskovne agencije, nadležna tijela su rekla da nisu upoznata s nikakvim činjenicama da bi uredba povećala cijene hrane. Očekuje se vrlo ograničen utjecaj na cijene sirovina obuhvaćenih uredbom.

Holger Preibisch, generalni direktor udruge za kavu, poziva na odgodu primjene EU propisa. Inače bi egzistencija milijuna uzgajivača kave diljem svijeta bila ugrožena. Riječ je o EU uredbi za opskrbne lance bez deforestacije koja je stupila na snagu prošle godine, a primjenjuje se od 30. prosinca. “Lebensmittel Zeitung” je već u petak izvijestio o zabrinutosti udruge.

Ubuduće će uredba od tvrtki zahtijevati da dostave izjavu dubinske analize da nijedna šuma nije iskrčena ili oštećena za njihov proizvod nakon 31. prosinca 2020. Ovo se ne odnosi samo na sirovine kao što su kakao ili zrna kave, već su obuhvaćeni i određeni sekundarni proizvodi kao što su čokolada, koža ili namještaj. Svatko tko se ne pridržava propisa mora očekivati ​​visoke kazne od najmanje četiri posto godišnjeg prometa u EU.

Odgoditi regulaciju?

Udruga proizvođaća kave, koja predstavlja oko 360 tvrtki i organizacija, kaže da podržava sadržaj uredbe. Međutim, do kraja 2024. nije moguće u potpunosti dostaviti potrebne podatke. “Trenutno samo oko 20 posto poljoprivrednika ispunjava uvjete”, rekao je direktor udruženja Preibisch. Žali se i na birokratski napor. I trgovci koji uvoze kavu i pržionici koji kupuju kavu morali bi za svaku isporuku napraviti procjenu rizika podataka i poslati ih u EU. Zbog političkih struktura u nekim zemljama proizvođačima, teško je doći do informacija i još uvijek nedostaje odgovarajuće sučelje.

U pismu saveznoj vladi, industrija je nedavno pozvala na odgodu primjene propisa. Na naš upit iz resornog saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede kazali su da će raditi na pronalaženju rješenja u Bruxellesu. “U području trgovine kavom trenutno još uvijek postoje prepreke da se ona u potpunosti implementira do kraja prijelaznog razdoblja. To uključuje činjenicu da se sljedivost konvencionalne, necertificirane kave trenutno ne može implementirati u svim slučajevima do farmi”, rekao je jedan od govornika.

Povjerenstvo je predložilo zakon u studenom 2021. te je ispitalo i učinke projekta. Istraživanje je navodno zaključilo da su troškovi propisa za tvrtke znatno niži od očekivanih koristi. To uključuje pristup tržištu EU-a i sve veću potražnju za održivim proizvodima. Osim toga, ima više vremena, posebno za mala i mikro poduzeća, prije nego što se moraju uskladiti sa zakonom.

Njemačka je drugi najveći uvoznik kave u svijetu

Osim stručne udruge, prema novim EU propisima kritični su i veliki proizvođači kave. Johannes Dengler, član menadžerskog tima u Dallmayr Kaffeeu, govori o “grotesknom administrativnom teretu” za tvrtke i poljoprivrednike. Uredba će vjerojatno odsjeći male poljoprivrednike poput onih u Etiopiji s europskog tržišta. Komisija ističe da je potpora malim poljoprivrednicima prioritet. Zakon ne diskriminira proizvođače iz trećih zemalja i nema skrivenih ograničenja u trgovini.

Pržionice kave Lavazza, Melitta i Darboven (“Idee-Kaffee”, “Mövenpick”) najavile su da se žele uskladiti sa zakonima EU, ali da je potrebno više vremena. “Posljedice će biti jasna nestašica u opskrbi zelenom kavom, a cijene će rasti kao rezultat”, rekla je glasnogovornica Darbovena.

Zastupnik CDU-a u Europskom parlamentu Peter Liese ne vidi situaciju kao napetu i osobno se boji da od početka godine ne bude nestašice kave. Ali on razumije zabrinutost industrije. Prije svega, važno je ostvariti ciljeve zaštite klime. Stoga je spreman biti fleksibilan kada je riječ o opskrbnim lancima bez krčenja šuma. “Osobno, također sam mišljenja da je promjena pravne osnove nakon izbora prema pragmatizmu zamisliva opcija”, rekao je za Njemačku tiskovnu agenciju.

Prema udruzi kave, Njemačka je drugi najveći uvoznik kave u svijetu nakon SAD-a, s 1,1 milijun tona godišnje. Zelena kava dolazi iz 15 do 20 zemalja, a većina dolazi iz Brazila (30 posto) i Vijetnama (20 posto).

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.